Achteroeverproject Wieringermeer wint 'Oscar'!

5497
18 nov 2016

Het project Achteroever Wieringermeer heeft de Waterinnovatieprijs 2016 gewonnen: dé Oscar in de waterwereld. Sportvisserij Nederland is een van de trekkers van dit winnende project. Tijdens de Markt- en Innovatiedag Waterschappen in Amersfoort werd deze prijs uitgereikt. Ruim 400 professionals uit de watersector waren hierbij aanwezig.

Samen met de partners nam de directeur van Sportvisserij Nederland Joop Bongers de prijs in de categorie ‘Voldoende water’ in ontvangst. De Unie van Waterschappen reikt de Waterinnovatieprijs ieder jaar uit aan innovatieve projecten op het gebied van waterveiligheid, waterbewustzijn én schoon en voldoende water. Dit jaar waren er 160 inzendingen. Bij vijf hiervan is Sportvisserij Nederland betrokken.


Een vertegenwoordiging van het project Achteroever Wieringenmeer, waaronder directeur Joop Bongers (m) van Sportvisserij Nederland, neemt de prijs in ontvangst.

Alternatief voor vismeel

Het winnen van de Waterinnovatieprijs 2016 is een belangrijke stimulans en erkenning voor het project. Joop Bongers: “In het Achteroeverproject Wieringermeer werkt Sportvisserij Nederland samen met diverse ondernemers en overheden. Er vinden allerlei experimenten plaats. Wij richten ons op het ontwikkelen van een alternatief voor vismeel, dat heel veel wordt gebruikt in de viskweek en in aas zoals boilies. Dit vismeel is afkomstig uit te hoge vangsten van de zeevisserij en die moeten omlaag om tot herstel van de natuurlijke vispopulaties in zee te komen. Voor vismeel zijn daarom alternatieven nodig”, legt Bongers uit.


De larven van de zwarte soldatenvlieg.

Insectenlarven

In het project Achteroever Wieringermeer onderzoekt Sportvisserij Nederland de bruikbaarheid van eiwitten uit insectenlarven. Jaap Quak, projectleider van Sportvisserij Nederland: “We doen proeven met de larven van de zwarte soldatenvlieg. Deze larven worden gevoed met plantaardig restafval, zoals koffieprut, waterplanten, kroos, bierbostel, GFT, mest en fruit.” Op hun beurt dienen de larven weer als voedsel voor karpers. En op de vijvers drijven bakken waarin groente wordt geteeld dankzij de uitwerpselen van de karpers. “Daarmee creëren we een gesloten keten op basis van afvalstoffen. Er is dus geen vismeel meer nodig en we kweken ook nog karpers”, zegt Quak enthousiast.


Dankzij de uitwerpselen van de karpers wordt groente geteeld.

Opsteker

Bongers verwacht dat het toekennen van de Waterinnovatieprijs de experimenten van het Achteroeverproject in een stroomversnelling brengt. “De prijs is echt een opsteker. Alle ogen zijn nu gericht op dit project en meer deskundigen gaan helpen het verder te ontwikkelen en te vermarkten.” Quak voegt toe: “Bij hengelproeven lijken ook de boilies met eiwitten van de larven het prima te doen, wat extra mogelijkheden biedt.”

Samenwerking

Het Achteroeverproject Wieringermeer is een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Sportvisserij Nederland, Meromar Seafoods B.V. Deltares, Zilt Proefbedrijf, Stichting AKWA, Stichting Duurzame Ontwikkeling, Proeftuin Zwaagdijk, Hiemstra B.V., De Ruimte Advies, gemeente Hollands Kroon, FishFlow Innovations en Van Hall Larenstein.

Lees ook:

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.